}

hutang sampai mati!

.salam.


hello. kejap celik kejam celik , dah 18hb sya'ban. 11 or 12 hari lagi bulan puasa pun sampai. oh em gee. baju raye dah borong ke belum? aishh. silap pulak , dah ganti puasa ke belom? haa.. baru betol.hehe kalau tak sempat bayar tahun ni , alamatnya fidyah lah nanti plus kena ganti jugak kann. dah berganda nanti.. even if kita dah tak de nanti pun , waris-waris kena bayar fidyah for "hutang" yang kita inggalkan ni taw. jangan ingat boleh lepass tangan je.. masa dah time ni! cepat-cepat , masih belum terlambat nihh.

Membayar fidyah ertinya memberi orang miskin makanan sebanyak satu mud untuk satu hari tidak berpuasa pada bulan Ramadhan. Jika tidak berpuasa sehari, fidyahnya satu mud. Jika dua hari, fidyahnya dua mud, dan seterusnya.




Mud adalah ukuran isipadu (bukan berat) yang setara dengan isipadu 544 gram gandum (al-qamhu). [Abdul Qadim Zallum, Al-Amwal fi Daulah Al-Khilafah, hal. 62].

fidyah ni biasanya dibayar mengikut makanan asasi sesuatu tempat tu lah. kalau macam kita nih , beras ok? tapi biasanya kita bayar dalam bentuk duit pada pusat zakat la ehh. then , nanti diorang akan sampaikan dalam bentuk beras. jangan risau.

tapi dalam syok berpuasa , biasalah mane tahu ada yang nak puasa sunat pulak dalam sya'ban ni. oopps! no no no.. after nisfu sya'ban tak sah puasa sunat taw. tapi ada beberapa pengecualian :
- puasa qadha`.
- puasa kaffarah.
- puasa nazar.
- puasa yang sudah menjadi wirid atau adat atau kebiasaan.
- puasa sunat yang disambungkan atau dihubungkan dengan hari di nisfu pertama (separuh pertama) bulan Sya'ban.

Dari Abu Hurairah r.a. bahawasanya Rasulullah SAW bersabda: "Apabila masuk separuh bulan Sya'ban, maka janganlah kamu berpuasa." (Hadis riwayat Abu Daud. Dihasankan oleh Albani )

so , if kita memang dari awal sya'ban da berniat nak puasa sebulan tuh , kira ok la ehh. lulus! tapi kalau sesaje tiba-tiba terajin macam semut nak puasa pula , x lulus!

9 comments:

  1. ha ah... Yeaahhhh... Nak puase dah...dalam tidak sabar nak menyambut Pose..cik sakura_sue kasi Info bergune tq tq hehe

    ReplyDelete
  2. @ZIPPO MILLER
    welcome most zippo :)
    yippi dah nak rayee.hihi

    ReplyDelete
  3. saya pose penoh tahun lepas..hee

    ReplyDelete
  4. poser dah ganti awal2 ms syawal thn lepas.alamak baju raya jer akak tak beli lagik.bukan apa kita pompuan ni have to hantar kain awal kat tukang jahit kan.now dah penuh pun....kena buat rayuan pulak:(

    ReplyDelete
  5. @Aina
    wah.hebatla k.aina awal2 da langsaikan hutang.dlm syawal pulak tuh :). kalau nk hntr baju sskrg memang da penuhla..x pe. t buat rayuan k k.aina ^_~

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah,...terima kasih sayang..dapat ilmu sikit..

    ReplyDelete
  7. @bunga
    welcome bunga! bunge pggl saye sayang.. :D

    ReplyDelete

thankiuuuu ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...