}

gigi palsu!

.assalamualaikum.


rasanya it is good to share apa yang dental sudent belajar, since ramai orang asyik tanya dental student buat apa je, tampal gigi dan cabut gigi saja ke? well, soalan tu memang lumrah. we digest it already.hehe 

tapi disebabkan baru saja tahun kedua, so process untuk buat gigi palsu ni agak lama untuk siap sebab kami budak baru belajar. ambil galah, tolong jolokkan. no laa. actually sebab kami belajar step by step.

kalau ikut jadual, gigi palsu or yang kitorang selalu panggil denture ni,bakal siap dengan jayanya by the end of this semester. memandangkan sekarang ni baru sahaja minggu ke empat, baru saja siap blue tray dan block undercut.



ini adalah study model kitorang. disebabkan kami belum ada patient lagi, so belajar buat gigi palsu daripada study model ni. mengikut kes ni, patient hilang gigi depan dan tepi. so kitorang kene buat gigi yang missing tu lah.


yang putih-putih tu adalah plaster of paris. diletakkan di situ untuk tutup undercut yang ada. supaya tak cederakan gusi patient masa nak pakai atau cabut gigi palsu tu.


inilah blue tray yang diperkatakan di atas. hehe dibuat untuk ambil bentuk gigi patient sebagai rujukan masa proses buat gigi palsu. it is blue in colour. tapi ada juga yang warna pink, tapi bau dia kurang enak sikit.


yang ni special kes. sebelah kiri adalah nashitah punya. nashitah, pemegang (yang panjang tu) awak bengkok. ganas sungguh mu ni. hihi

bagus rasanya dapat tahu sesuatu yang baru kan. rasa macam dapat makan lolypop. kalau naktahu lebih2, boleh je tanya. manalah tahu ada yang nak belajar buat sendiri kat rumah kann. ngee

nota kaki : study model nashitah punya, 2nd pic saya punya, blue tray pun. dan ditangkap oleh fon fazlin. =)

23 comments:

  1. wah bagus bagus dah buat dental casting eh?

    cantik :)

    well, i know it isn't easy. i prnah tgk kwn2 i kan main bersusah payah nk buat dental casting mcm ni utk dpt moulding patient pnya gigi..haha hopefully u'll do well insyaallah

    ReplyDelete
  2. heee insyaAllah.. thanx!! abenawe ni mcm banyak tahu ni. :)

    ReplyDelete
  3. saya suka baca blog dr gigi...;)

    ReplyDelete
  4. bila baca artikel best mcm ni..

    banyak lee yg i tau :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ur welcome.

      mesti dah pndai buat scaling kan kan :)

      Delete
    2. belumlahh abenawe.. next sem! hee

      Delete
  5. dah lama ndak buat entri...ke mana menghilang

    ReplyDelete
    Replies
    1. cari ilham untuk kongsi idea yg menarik ^_^

      Delete
    2. alhamdulillah...moga ada idea yang menarik dapat dikongsi bersama

      Delete
  6. hihi. macam gigi palsu mak saya. hehe

    ReplyDelete
  7. aku punye bengkok sbb msuk dlm light curing unit tuuu..smpai skrg nyesal buat benda alah tu pnjg2..huhu..

    ReplyDelete
  8. Nice...but, hopefully one day tak perlukannya:)

    ReplyDelete
  9. thx infonya ... mampir yaaa hahahaha

    ReplyDelete
  10. macam lama tidak update blog...ke mana?

    ReplyDelete

thankiuuuu ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...