}

oii! sangap ea?

.salam.


amboi amboi , sangap pula dia. aicehh. bukan sangap apa , tapi menguap ye. dalam dunia ni , sapa aje lah yang tak sangap kann. kucing , singa ,  lalat , dan even baby yg berumur 11 minggu pun dah pandai menguap tau. tapi kenapa kita menguap ye tak? kadang tengok member sebelah menguap time meeting pun , jiwa raga terpanggil-panggil nak menguap juga. kenapa ye?

perbuatan kita menguap ni adalah perbuatan diluar kawalan kita. kiranya secara otomatiklah tanpa rela , kita akan menguap. punca sebenar kita menguap ni , tiada sape pun yg tahu. ada yg kata kita menguap sebab badan tak cukup oksigen. salah! Robert Provine dari University of Maryland dah kasik oksigen due puloh kg pun , still tak halang bahan eksperimen dia dari menguap.

Rasulullah saw. : Apabila seseorang kamu menguap, hendaklah dia meletakkan tangan pada mulutnya, kerana sesungguhnya syaitan itu akan masuk (melalui mulut yang terbuka). (HR Muslim)

" Sesungguhnya Allah Ta'ala membenci orang yang menguap. Menguap itu adalah daripada syaitan. Maka apabila seseorang kamu menguap, hendaklah dia menahannya semampunya. Sebab sesungguhnya apabila seseorang kamu menguap, syaitan akan mentertawakannya." (HR Bukhari)

menguap itu datangnya dari syaitan. syaitan seronok benar tengok orang menguap. nak nak time solat. so , bila menguap tutuplah mulut , dan elak dari keluar bunyi-bunyi hodoh tu. if dalam solat termenguap , tahan semahu-mahunya. kalau terlepas juga , tutup mulut dengan tangan. kalau bace ayat last fatihah yg agak panjang tu , lagi dua patah kalimah da menguap , ulang balik satu ayat tu. supaya tak lari makna ayat tu okeyh.

sumber1, sumber2, sumber3,

pinjam telinga : da berapa kali menguap bace entry ni? hihi

21 comments:

  1. betull..satu ilmu yang baik..:)

    ReplyDelete
  2. @bunga
    thanx most bunga :)
    selalu bagi komen =ve ntok saye
    ^__^ <-- senyum smpai telinga.

    ReplyDelete
  3. masa solat memang sokmo mengantuk.jahat betul setan tu.abes solat terus segar mata.

    nak nak dekat ramadhan ni.time terawih tu maunya terlelap sat tunggu imam nak rukuk...tp x penahlah lg tidor ms sujud.ada org tak naik2 lepas sujud.rupenyer tidor...heeeeee...org lain lah bukan akak.hehe

    ReplyDelete
  4. owh thnks utk info nya..selalu sgt lupa:D

    ReplyDelete
  5. bagus... nice information.. satu lg menguap ni bjangkit kan? even tengok org menguap dlm tv pun sy nk terikut..

    ReplyDelete
  6. kalau nguap sebab ngantuk, macam mana pula? dah malam ni. hahaha :D

    ReplyDelete
  7. lepas bace ni Zippo x mau nguap dah..heheh..yan zIppo ingat pasal nguap sebb O2 tu kalo time ngah Drive..kene bukak tingkap kene irup udara segar...

    ha ah hek..bunyi nguap huduh heheheh

    ReplyDelete
  8. jgn ckp sangap,nnt kantol org johor

    ReplyDelete
  9. @Aina
    haha..kwn sue penah tetido time sujud. lawok gile kott.haha

    ReplyDelete
  10. @aiman
    betol betol.. s'diri pon tak thu nape brjgkit ^_^

    ReplyDelete
  11. @hira
    yg pntg, tutup mulut sudah.. hee :)

    ReplyDelete
  12. @ZIPPO MILLER
    hehe boleh ke xnk nguap zippo?
    bunyi nguap agak huduh.absolutely.hee

    ReplyDelete
  13. @nik lan nik mat
    haha org johor je ke cakap sangap? maaf maaf *^_^*

    ReplyDelete
  14. setan ohh setan, jngn kasi dia masuk mulut kita ketika menguap ! :)

    Salam Blogger !

    Jom singgah di Blog Adin untuk siarkan banner anda secara percuma !

    http://adinbeetles.blogspot.com/2011/07/jom-letak-banner-blog-secara-percuma.html

    Terima Kasih Daun Keladi

    ReplyDelete
  15. emm.,kalau nguap buat bunyi mmg buruk bebenor.,

    ReplyDelete
  16. @hyemynameisrasyid
    hehe kdg tak sengaje terkeluar pun adee.he

    ReplyDelete
  17. sekarang pon hez ngah menguap time nak rply komen..sebab baru bgun tdo..hak3! :D

    ReplyDelete
  18. I have been browsing on-line more than 3 hours these days, but
    I by no means discovered any attention-grabbing article like yours.
    It's pretty value enough for me. In my opinion, if all webmasters and bloggers made just right content as you probably did, the internet will be a lot more useful than ever before.
    Here is my blog GFI Norte

    ReplyDelete

thankiuuuu ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...