}

betul ke perempuan mati bersalin akan jadi pontianak?

.assalamualaikum.


ohh panjang tajuk entry hari ni.he hemm..betul ke perempuan yang mati bersalin akan jadi pontianak? sebenarnye soalan ni lebih kepada kanak-kanak comel yang masih naif.pada fikiran aku. tiba-tiba ade member tanya soalan tu pada aku.aiigooo..terkejut den.=='

pontianak or kuntilanak yang kita tahu hantu perempuan yang mati beranak. baju dia selalu kaler putih dengan tompok-tompok merah.aiceh..mcm penah tgk je. tapi yang penting kadang-kadang dia bawak anak.anak dia kott. kalau x pon batu nisan.pontianak ni pon popular di Malaysia dan Indonesia.pada siang hari roh mereka kononnya berada dalam batang pisang.

itu semua tidak penting, yang ingin saya katakan disini seandainya ditakdirkan seorang ibu meninggal semasa melahirkan anaknya ibu tidak akan menjadi pontianak.malahan mereka dijanjikan syurga dan termasuk dalam golongan syuhada' name aku tu.he golongan syuhada' name aku lagi! adalah orang-orang yang mati syahid.

ibu yang melahirkan dijanjikan syurga sebab kehilangan banyak darah, mereka berada di ambang kematian semasa melahirkan. kenapa? kerana mereka paling berisiko menghidapi penyakit embolisme paru-paru angkut menatang ape tuh? ok aku pon baru dengar name penyakit ni.he punca penyakit ini ialah gumpalan darah beku di betis atau pinggul wanita mengandung. ofkos lah disebbkan tekanan dari baby kann..

punca kedua, air ketuban atau amniotic fluid yang mungkin memasuki salur darah semasa bersalin.yang ni tidak sebahaya punca pertama yang boleh membuat salur darah tersumbat, tapi tidak kurang juga bahayanya kerana boleh membuatkan saluran paru-paru menyempit dan akhirnya tertutup. well, kalau dah salur paru-paru menyempit, kesannya sesak nafas, tekanan darah turun mendadak, denyutan nadi bertambah laju, muka pucat tidak bermaya dan mungkin tidak sedarkan diri.sebagai langkah keselamatan, kalau ini berlaku di rumah bantuan CPR perlu dilakukan sementara menunggu ambulans datang.

penyakit ni bukan sahaja berlaku pada perempuan mengandung atau bersalin tapi turut berisiko pada seseorang yang mengamalkan pil perancang keluarga, perokok tegar atau tidak tegar, mahupon penghidap penyakit kronik lain yang membuatkan kurang pergerakan seperti kanser atau patah tulang.kesimpulannya, jgn takot nanti jadi pontianak pulak ye.hihih

pinjam telinga: hantu biasanya jelmaan jin dan syaitan tiada kaitan dengan  orang yang dah
                       meninggal dunia.

12 comments:

  1. hahahaa... x bley blah... mati jd pontianak..
    kalo cmtu byk laa pontianak kat luaq tu agaknye... hehehehe....

    ReplyDelete
  2. @yasmine danny

    ekeke...tu lah mslhnye..
    tp hope x byklah...haha

    ReplyDelete
  3. besar pengorbanan ibu tu....

    p/s: jemput2 la datang blog saya...
    http://lainsangat.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. @Ekky

    yup2..sebab tu kene jage hati ibu..
    p/s: yeah sure..:)

    ReplyDelete
  5. ceh,,ye2 jek,,hehe,ala,,,antu onpon makhluk uttuhan gak per,,

    ReplyDelete
  6. @hanif_dke09f1008

    aishh.btollah.he mmglh makhluk tuhan tp menakotkan k.he

    ReplyDelete
  7. @armouris

    betol2..saye bace disini~
    terima kasih utk info itu ye!

    ReplyDelete
  8. tp maya karin jadik pontianak sebab nak balas dendam kat org yg bunuh die

    ReplyDelete
  9. Cara anda berfikir amat menarik...sebab ape Zippo kate cam gitu?

    1) Ada 2 jenis kesimpulan dalam 1 entri.

    2) Diselitkan info yang berguna..wah..syokk..

    nanti den dtg laie yo huk huk

    ReplyDelete
  10. @SITI NUR KEMBANG
    die tipu je tuh bukan dy y nk jadi pontianak director y srh.. hehehe :P

    ReplyDelete
  11. @ZIPPO MILLER

    zippo dtg blog kite!! *pengsann~~
    thanx zippo jd follower lg..
    thankiu bangett komen yg membina! :D

    ReplyDelete

thankiuuuu ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...