}

paranoidnye aku!

.salam.

cacing dalam kaki

hookworm

ohh paranoidnye aku..aik. sebelum tuh , sory lah lame tak update.. biaselahh.. org buzy..haha saya tipu. berbalik kepada tujuan sebenar akulah ye. paranoidnye aku. baru aku sedar. nak dijadikan cherita , bulan lepas aku dah makan dah ubat cacing! haha tak caye ehh? percayelahh.. dan resultnye negative ye. saye tak bercacing.. alhamdulillah..

tapi aku still risau lagi sama ada aku bercacing or tak. ape tak nye , org lain sebuk risau berat naik coz nak raye , then berat aku lak turun kepada angka yang tak aku jangka-jangka..38kg! adik aku darjah 4 pon dah 31 kg , 7 kg lagi nak menyaingi aku huh.. maruah akak hensem tercabar! tambah dilema aku , kawan aku kat matrik dulu dok cakap aku ade cacing coz kurus sangat. mane tak aku meroyan mintak mak belikan ubat cacing.haha sila gelak perlahan-lahan..

so , dengan penuh rase tanggungjawab terhadap diri sendiri , aku pon chek it out cketlah pasal cacingan nihh. sebenarnye ade beberapa cacingan yang boleh menghuni perut kita. cacing gelang , cacing kerawit , cacing cambuk , cacing tanah..<-- saye tipu.cacing tanah tak lah ye. cacing-cacing ini ade keupayaan dia tersendiri untuk bertelur dalam perut kita. sebagai contoh , cacing gelang boleh buat 200 000 telur sehari. boleh lawan?? panjang pulak boleh mencapai 2 hingga 35 cm.

kebolehan cacing-cacing ni jugak bergantung pada jenis dialah. cacing gelang boleh menyebabkan ruam , sakit mata , dan imsomnia. lebih teruk lagi boleh sebabkan usus tersumbat. omg!. cacing kerawit pulak boleh sebabkan gatal-gatal dan pedih la kat anus okeyh. selain tu , imsomnia dan masalah dalam digestion. last , cacing cambuk pulak menyebabkan najis berdarah , kurang berat dan juga anaemia.

tapi yang paling aku ngeri ade satu cacing ni tapi aku tak tahu kita orang melayu biasa panggil cacing ape , tapi name dia hookworm. yang bahayenye , cacing ni boleh masukkan cangkuk dia dalam usus kita then hisap darah kita. ohh..aku sangat takot dengan cacing , ulat dan seumpamanya okeyh. sampaikan ade satu  video yang aku tak sanggop nak tengok. tapi aku carik jugak , nak tunjuk kat korang kann.. baik tak..*^_^* kepada sesiapa yang hati agak kering dan kental ala-ala batista , jemput-jemputlah test power ye..

 

macam biase , pesanan dari penaja sila-silalah ambil ubat cacing jika perlu. lebih baik mencegah daripada merawat. selain itu , banyakkan minum air supaya pencernaan berjalan lancar , makan fiber banyak-banyak macam betik , dan ambil vitamin c. boleh cuba untuk makan bawang putih ye. <--saye tak tipu. selamat mencube.. : )

bace lagi disini dan sini <==

23 comments:

  1. tanx for the info..ttg cacing..tgk video cacing2..bnyk gila..tp tu budak kecik kan?

    Hikayat Lili Mati ketika Bersalin

    ReplyDelete
  2. cacing ni nakal gile kih kih...berat 30an? mak ai ringannye...cube minum susu...mungkin leh naik balik kot...sedara zippo pun minum susu jek hurmm...info best ...love this

    ReplyDelete
  3. UwAaA~ binatang2 sejenis ni aku mmg alergic..yucks! yucks! & bkn aku eyh yg ckp kau ada cacing tu..haha

    ReplyDelete
  4. wohh.,dh besar pon boleh ada cacing lagi ek.,ok.,baru tahu.,
    hehe.,sila makan banyak2 sblum berat badan adik anda melepasi berat anda.,hehe
    anyway.,vdeo tu budak dari maxico kan? sebabnya dia byk mkn junk food.,xsilap la.,^^

    anyway.,thnks a lot for this info^^

    -Alahai~

    ReplyDelete
  5. takutnye tengok cacing yang kat dalam kaki tu!

    ReplyDelete
  6. ewww. geli cacing. aku takkan tgk video tuh haha ==
    eh kau. mkn laa banyak2 kasi gemok! ishh

    ReplyDelete
  7. taula dlm perot die bntyk cacing...hehehe

    ReplyDelete
  8. @QaRr JaliL
    a'ah.. dak 3thun.. budak2 sng infected ngn cacing.. euww.gerun.

    ReplyDelete
  9. @ZIPPO MILLER
    nakal kan? haha. emm..baik-baik. t saye minum byk2..hee

    ReplyDelete
  10. @NadiaWahid
    samela..aku ingt lagi ko trgolek sbb ulat tuh.haha kenangan manis tuhh. :D

    ReplyDelete
  11. @hyemynameisrasyid
    -yahh.da besar pon boleh..tkot kann.
    http://www.nutriteam.com/parasites.htm
    -err.hehe baiklah saye cube.he
    -x sure pasal bdk tuhh. jumpe kt youtube je.hee

    ReplyDelete
  12. @nana jasmine
    haha..tu lahh. jgn tak pkai kasut taw. :D

    ReplyDelete
  13. @bunga
    a'ah..sebab sgt tak yakin dgn diri sendiri..hehe.lebih baik mencegah sblm trkena..he

    ReplyDelete
  14. @Cik Meyo
    aku pon tak tgk sgt.menangehh..hehe. aku makin kurus pas sakit tu lahh.sobbs!

    ReplyDelete
  15. @CSI_wAnted <---
    err..ni lahh antare org yg membuatkn saye paranoid! :P

    ReplyDelete
  16. salam kenal..

    dah follow awak..

    jemput ke blog saya ye?

    MOHD NASER.com

    ReplyDelete
  17. @QaRr JaliL
    lau makin besar, usus makin pnjg, makin byklah.err.gurau je.huhu

    ReplyDelete
  18. @NasZ
    hye bradernas had done follow u :)
    tq singgah!

    ReplyDelete
  19. tak sanggup na tenguk video sebab saya adalah seorang penggeli tegar. bhahah. take care (garnier d:) =)

    ReplyDelete
  20. wau byknye cacing..xsenpit ke diorang duduk lam tuh

    ReplyDelete

thankiuuuu ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...