}

makanan pedas bunuh kanser oii!

.salam.

rasanya agak berapa purnama hari juga tak buat entry yang bisa buat otak sesak kann. he okeyh kali ni muncul dengan semangat baru aicehh nak beri oksigen buat sesiapa pembaca blog. sebagai wakil family yg peminat makanan pedas tegar , comform hari-hari makan lauk yg pedasan sahaja. rasa pedas ni actually bukan rasa. tapi suatu tindak balas yang disebabkan oleh capsaicin yg buat taste bud <---struktur pada lidah kita rasa sakit atau rasa terbakar. tapi secara fizikalnya , tidaklah buat taste bud luka ye.

yang menariknya , rasa pedas ni hanya boleh dirasa oleh mamalia saja. sebab tu lah burung boleh selamba je makan cili kann. then , jadi penyebar benih pulak tuh. ajaib betul. rasa pedas juga lebih terasa impaknya bila ada air atau mucus. tang tu yg bila minum air 20 gelas pon tak hilang juga pedasnya tuh. secara logiknya , sebab capsaicin dalam cili tuh adalah terdiri daripada lemak , lemak tak larut dalam air , tapi larut dalam bahan yg terdiri dari lemak juga. pernah dengar water-soluble n fat-soluble? capsaicin adalah fat-soluble.

kebanyakan orang telah kata tidak pada makanan pedas kan , mostly tak biasa makan pedas dan tak tahan pedas. ada juga yang cakap nanti boleh sakit perut dan menyakitkan taste bud dan sel-sel lain juga. well , tu semua memang betul. tak salah pun. tapi cili atau rasa pedas ni ada juga kebaikannya dan yg paling penting boleh membunuh sel kanser. capsaicin yg ada dalam cili boleh menyerang mitochondria <---sumber tenaga pada sel kanser tanpa mencederakan sel sehat yang lain bagoss kan?

lain-lain kebagusan capsaicin pula :
-mencairkan mucus apabila hidung tersumbat
-mengelakkan darah tersumbat dalam urat. darah tersumbat boleh buat tekanan darah tinggi dan sakit jantung
-menambah nafsu makan. capsaicin bantu penghasilan endorphin <--- hormon untuk rasa nikmat dan happy
-ubat perut kembung
-bakar kalori sehingga 25%

dengan itu , jangan takut makan pedas , dan sediakanlah susu atau yogurt di sebelah ketika makan makanan pedas , ia yang boleh melarutkan capsaicin.


banyak lagi info disini 

11 comments:

  1. pedas mmg best.. tp tu la.. jenis tak tahan jugak.. esok golek atas katil.. sakit perut. haha

    ReplyDelete
  2. wah.. memang info bagus ni! thank u!! =D

    ReplyDelete
  3. @aiman
    he tp lau da biasa mesti x leh tinggal. mcm saye.he

    ReplyDelete
  4. pedasnye baca entri..sedap makan makanan yang pedas..tak pedas tak sedap la

    ReplyDelete
  5. mknan pedad la yg mabelessss!!!tp mmg btol pown.pdas sgt bkn elok... :)

    ReplyDelete
  6. oo..patut la mkn cili kuar hingus hehe,thanks 4 da info.bydaway jom la join contest ni,kemey da tag sue^^
    http://pencontengruang.blogspot.com/2011/07/aku-dan-baju-kurung.html

    ReplyDelete
  7. @Bro ahmad
    thanx bro singgah sini :)
    tak pedass x sedap la kan.he

    ReplyDelete

thankiuuuu ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...