}

adohai sedu kau tak faham bahasa ke?

.salam.

disiang hari selasa yang selesa nih , ditambah lagi di bulan puasa  nafsu diseksa , aku tersedu lagi di bulan puasa. arghh tensen. aku bukan baby lagi asek nak tersedu lagi. walaupun aku dah amalkan teknik berkesan yang diragui ramai nihh. klik. dan ternyata dalam 30 saat sedu yang menyeksa aku hilang , tapi aku tetap tak puas hati jugak.

kenapa aku selalu diserang makhluk tak berdosa bernama sedu nihh. what actually yang menyebabkan sedu ni menyerang? nafsu bulan puasa ku meronta nakk kan jawapan. lantas sepantas kilat aku menyelongkar jaringan sesawang mencari penyebab musuh dalam selimut aku ni. jom tengok ape aku jumpa --->

sedu sebenarnya disebabkan oleh diaphragm. kita beri name panggilan dia. sejenis alat elastik dalam badan membantu pernafasan. bila kita sedut nafas , dia akan merata. bila hembus nafas , dia akan melengkung ke atas. pada keadaan normal , dia lancar dan sesenyap tikus menyorok , tapi bila dalam keadaan dia merajok atau rasa terseksa , dia mula buat perangai.

  
dia akan menyedut nafas dengan rakus , dan merata. udara bergegas masuk ke dalam , dalam keadaan kotak suara tidak bersedia. kotak suara terbuka dan tertutup dengan spontannya. so , akan mengeluarkan bunyi hiccups! nahh. itulah dia sebenarnya. antara sebab dia akan merajok , makan terlalu cepat atau banyak , rensa di perut atau tekak , atau mungkin juga sebab terlalu nervous atau eksaited.

tak sangka disebabkan aku jugalah aku diserang sedu. tu lah , jangan asyik nak salahkan orang lain sahaja. =='

22 comments:

  1. sy pun slalu sedu.. kalau time terawih lg la..

    ReplyDelete
  2. kalau nk hilang kan sedu kn..
    kau mesti buat-buat terkejut..
    cer cuba..byng kan ade org nk culik kau ker..
    mesti takut terkajut kn..
    pas tu mesti hilang nye..hehe

    ReplyDelete
  3. @aiman
    time nga tarawikh pon sedu? alahai , siannye~

    ReplyDelete
  4. @Far8 budak baik
    hahaha penatla asek nak bayangkan je.. betol ke ni blh hiang bt mcm tu?hehe

    ReplyDelete
  5. senang je nak ilangkan sedu..tahan nafas lama2 pastu oklah :)

    ReplyDelete
  6. haha kite pun selalu je sedu . malu gk kdg2 bile org cakap cam budak-budak . hoho ~

    ReplyDelete
  7. owh, baru anis tahu.. Thanx share info, nanti sakurasue bagitahu la pula cara hilangkannya...huhu...

    ReplyDelete
  8. informasi baru yanie dapat dr blog ni.cara nak hilangkan sedu amik air letak kat tisu tempek kat dahi..hihi
    tapi tak tau la bkesan ke tak utk dewasa.:P

    ReplyDelete
  9. mesti kau makan banyak kan?sebab tu sedu......

    ReplyDelete
  10. Sedu kalo ikut kajian memamng la cam sakura bagi kat entri tu,,,tapi betul ke org tue cakap kalo kite sedu ni ade orang ngh beborak hal kite??

    hurmmm...Pak pis tau sebab ape pak pis tersedu2 sebab ramai yang ngh bercakap pasal aaron aziz..

    ReplyDelete
  11. kesiannyer sue..hihi mcm baby

    tp betol tau kate Far8 tu.try pakat2 dgn saper2 suruh buat terkejut kat sue...nak bayang2 mmg susah.

    try dulu.blom cuba blom tau kan:) kalau tak ilang gak, kasi letak tisu atas dahi la..

    ReplyDelete
  12. baru tau kenape kdg2 hiccup! hehe=)

    ReplyDelete
  13. @DaYaH JeLitA
    oh yeke.. bnyk juga solution sedu kan.. hee :)

    ReplyDelete
  14. @izatty fatihah
    haha tu lah.. bese org besar da jarang sedu kann..

    ReplyDelete
  15. @fadh leyanie
    he boleh jugak, tapi biasenye ntok baby kann. :)

    ReplyDelete
  16. @Pak Pis
    hee yela..pakpis kan kembar aaron aziz,mestilah terkena tempiasnyee :D

    ReplyDelete
  17. @Aina
    hee baik k.aina, t sue sowh adik trkejutkn sue. thanx! ^_^

    ReplyDelete
  18. good info...tapi bagaimana makan terlalu cepat atau banyak , rensa di perut atau tekak , atau mungkin juga sebab terlalu nervous atau eksaited menyebabkan sedu?

    Acapsuur: snap3 & kongsi (>,<)

    ReplyDelete
  19. @asyrafNAKjadiLEBIHbaik
    wah.bagus2 boleh jadi bhn entry nanti. tapi kene bukak campbell dululah.he lau jumpe saye buat entry t k :)

    ReplyDelete

thankiuuuu ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...