}

14hb febuari?? apakah???

salam.
14hb Febuari seperti yg di war-war kn  merupakan hari memperingati kekasih. (Actually, agak lmbt kn nk story pasal Valentine Day nie, tp x pela.. still febuari sempat lg kowt..hee) tapi, sebenarnye ade sejarah disebalik hari ne yg menyebabkan tarikh nie terpilih ntok diingati.. n FYI, ia bukan kisah romeo n juliet or what so ever, tp mengenai sorang paderi yg tlh 'kononnye' berjasa ntok prg Rom pd masa 2.. disebabkn aku pown bwu je trpkir nk twu kisah sbena ttg sejarh hari nie, so here aku nk share something yg aku jumpe..

"Dalam sejarah Rom, 14 Februari merupakan tarikh cuti khas untuk menperingati Juno, Permaisuri Tuhan-Tuhan Roman. Keesokan hari tersebut, Jamuan Lupercalia pula akan diadakan bagi menyambut hari cuti yang penuh bermakna itu.
Pada masa ini, semua lelaki dan perempuan diasingkan antara satu sama lain. Walaubagaimanapun, mereka mempunyai satu upacara yang bermula menjelang hari sambutan Perayaan Lupercalia. Pada asasnya, semua nama perempuan akan ditulis di atas sehelai kertas dan kesemua helaian kertas tersebut akan diletakkan di dalam beberapa buah baling khas. Kemudian, setiap lelaki akan cabut sehelai nama dari mana-mana balang dan mereka akan terus menjadi pasangan sepanjang Perayaan itu. Selepas menjadi pasangan, mereka sudah semestinya akan terus berhubung antara satu sama lain sehinggalah sampai satu masa, mereka akan jatuh cinta dan berkahwin.
Raja Rom pada ketika itu, Raja Claudius II, juga dikenali sebagai Raja Kejam Claudius, sedang menghadapi masalah yang besar untuk mengambil pemuda-pemuda lelaki Rom untuk dijadikan sebagai askar. Dia percaya bahawa semua lelaki Rom enggan meninggalkan kekasih mereka serta membatalkan segala pertunangan dan perkahwinan yang telah dijadualkan di seluruh negara. Oleh itu, seorang paderi Rom yang bernama St. Valentine telah bertindak mengahwinkan ramai pasangan kekasih secara rahsia. Namun yang demikian, akhirnya dia ditangkap, ditahan dan dihukum dengan berat. Dia telah dibelasah sehingga mati dan kepalanya dipancung pada 14 Februari sekitar tahun 270.
Jamuan Lupercalia wujud bagi melambangkan ketidakpercayaan terhadap Tuhan. Pegawai-pegawai gereja dan paderi-paderi dari zaman Awal Kristian telah mengubahsuai Perayaan Lupercalia dengan mengubah salah satu daripada adat resamnya, iaitu tidak meletakkan nama-nama perempuan di dalam kesemua balang tersebut. Mereka menukar kesemua nama tersebut dengan nama-nama orang yang telah berkorban demi agama mereka. Mereka sebulat suara memilih nama serta hari pengorbanan St. Valentine sebagai "Valentine's Day" bagi menggantikan perayaan untuk jamuan itu."

ha.. itulah kisahnye... bukan ade ctew yg romantik pown disebalik sejarah tarikh nie, tapi hari ntok Tuhan dowg.. and then, jamuan Lupercalia 2 plk melambangkan ketidakpercayaan dowg terhadap Tuhn.. Astaghfirullah~ skrg da twu, tarikh nie tidak elok lah kn. n name Valentine's Day 2 pulak dtg dari name paderi dowg.. St Valentine.. humm.. so pade yg mempunyai kekasih, x perlulah raikan tarikh nie ye..( peringatan ntok aku jgk.haha) so, dulu x twu, tp skrg da twu kn2.. he so sampai-sampaiknlah.. ^.^v

0 conteng-conteng:

Post a Comment

thankiuuuu ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...